Περί της διδασκαλίας Πνευστών

Θέμα: Περί της διδασκαλίας Πνευστών και άλλων θεμάτων σχετικών με την λειτουργία των Ωδείων και Μουσικών Σχολών

Σχετική Απόφαση Δ.Σ. 17 / 12/09/2020


Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Στυλιανή Μενδώνη
Προς τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

1. Για πολλοστή φορά θα γίνουμε οχληροί: Είναι αίτημα του ΠΑΣΙΑΜΕΙ να γίνει άρση της απαγόρευσης διδασκαλίας πνευστών οργάνων στα Ωδεία και στις Μουσικές Σχολές.

Δεν έχουμε την πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΟΔΥ, αλλά είναι σαφές πως η συνέχιση αυτής της απαγόρευσης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάλογες οδηγίες για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους, ειδικά της εκπαίδευσης. Είναι παντελώς ακατανόητο να επιτρέπεται η λειτουργία των δημοτικών σχολείων με τριάντα μαθητές ανά τάξη και να μην μπορούν οι καθηγητές των Πνευστών να κάνουν ατομικό μάθημα στα Ωδεία, τηρώντας τις αποστάσεις και όλες τις σχετικές οδηγίες προστασίας. Άλλωστε:

– Με την από 14 Μαΐου οδηγία σας (με Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΣΠ/217439/877) έχει επιτραπεί υπό όρους η συμμετοχή των Πνευστών οργάνων στις Ορχήστρες
– Με την ΚΥΑ του Ιουνίου 2020 (ΦΕΚ 2277/Β/14-6-2020) κάνατε ένα πρώτο βήμα επιτρέποντας την διδασκαλία των Πνευστών στα Ωδεία, σε όσους ετοιμαζόντουσαν για Απολυτήριες και Πανελλαδικές εξετάσεις.
– Με την ΚΥΑ 115744/Ζ1 (ΦΕΚ 3707/ Β/ 4-9-2020) επιτρέπετε την διδασκαλία των πνευστών στα ΑΕΙ.

Σε περίπτωση που δεν άρετε την απαγόρευση άμεσα:
– Οι μαθητές πνευστών χάνουν την περυσινή χρονιά.
– Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι Κατατακτήριες εξετάσεις και οι υπό κατάταξη μαθητές χάνουν αυτήν την σχολική χρονιά.
– Πολλοί σπουδαστές που ετοιμάζονται για σπουδές στο εξωτερικό, χάνουν τις σχετικές προθεσμίες.
– Διαλύεται το παρόν και το μέλλον των Πνευστών Οργάνων, καθότι περνάει στην κοινωνία η αίσθηση μιας «αυξημένης επικινδυνότητας» τους.
– Εξοντώνονται οικονομικά οι καθηγητές πνευστών, χάνοντας κάθε εισόδημα, την στιγμή που οι συναυλίες και οι μουσικές εκδηλώσεις είναι σε καθεστώς ημι-απαγόρευσης.

Ως ΠΑΣΙΑΜΕΙ ενώνουμε τη φωνή μας με αυτήν των Μουσικών ερμηνευτών και καθηγητών Πνευστών Οργάνων, αλλά και του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών, και σας παρακαλούμε κυρία υπουργέ να προχωρήσετε άμεσα στην άρση της απαγόρευσης διδασκαλίας πνευστών οργάνων στα αναγνωρισμένα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

2. Σας ενημερώνουμε ότι τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές έχουν αρχίσει την λειτουργία τους από τις 3 Σεπτεμβρίου, το κάθε ίδρυμα σύμφωνα με τις ανάγκες του, όπως κάνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, όπως σας είχαμε ενημερώσει με την από 14/4/20 (ΔΣ.7) επιστολή μας, αλλά και στην συνάντηση μας στις 22 Μαΐου 2020, καθώς δεν υπήρξε καμία οδηγία σας για κάτι διαφορετικό.

Σας υπενθυμίζουμε πως, μεταξύ των άλλων, ήταν επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρώσουμε την ύλη της προηγούμενης χρονιάς ώστε να μπορούμε να προβούμε στις Συμπληρωματικές Προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου και στις Κατατακτήριες εξετάσεις του Οκτωβρίου. Παρακαλούμε να λάβετε τα παραπάνω υπ’ όψιν σας κατά την έκδοση της επόμενης ΚΥΑ και των σχετικών εγκυκλίων σας

3. Παρακαλούμε να προχωρήσετε στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλούς λειτουργίας των χορωδιών και στην έκδοση σχετικής λεπτομερούς εγκυκλίου. Το ΠΑΣΙΑΜΕΙ, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών και άλλοι Χορωδιακοί φορείς μπορούν να σας στείλουν σχετικές ιδέες.

4. Το ΠΑΣΙΑΜΕΙ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την από 10/04/2020 εγκύκλιο σας (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΚΕ/ΤΜΕ/ 172609 /4125/ 1298/ 804) και μετά τις εμπειρίες της περασμένης χρονιάς, αλλάζει την από 19/3/2020 (ΔΣ.4) απόφαση του και προτείνει στα μέλη του, εφόσον το επιθυμούν και είναι έτοιμα, να εντάξουν μορφές Διαδικτυακής Εκπαίδευσης στο πρόγραμμα τους, φυσικά μόνο σε περίπτωση που οι συνθήκες της Πανδημίας δεν επιτρέψουν την φυσική παρουσία καθηγητών και μαθητών στους νόμιμους και κατάλληλους χώρους διδασκαλίας, των Ωδείων και των Μουσικών Σχολών. Τα διαδικτυακά αυτά μαθήματα θα θεωρούνται κανονικά μαθήματα.

Το Δ.Σ του σωματείου μας, και σύσσωμος ο κλάδος των Ωδείων και Μουσικών Σχολών, με σοβαρότητα και συνέπεια συμμετέχουν στην μάχη του Ελληνικού λαού εναντίον της μάστιγας του Κορωνοϊού. Ακολουθούμε τις υποδείξεις των ειδικών και τους νόμους που θεσπίζει η πολιτεία. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος της μουσικής εκπαίδευσης και της μουσικής ερμηνείας έχει πληγεί δυσανάλογα την περίοδο αυτή. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε στα απλά και λογικά μας αιτήματα.

Με τιμή,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                         Πατσέας Μιχάλης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:                Παρασκευόπουλος Ανδρέας
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Παριανός Πέτρος
ΤΑΜΙΑΣ:                               Μοντίνου Μαρία
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧ:   Τερτίπη Χριστίνα
ΜΕΛΟΣ:                                 Οικονόμου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ:                                 Λιγνός Τιμόθεος