Προτάσεις προς την Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την επαναλειτουργία Ωδείων και Μουσικών Σχολών

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Στυλιανή Μενδώνη
Προς τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Θέμα: Προτάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία Ωδείων και Μουσικών Σχολών

Σχετική Απόφαση Δ.Σ. 10 / 29-4-2020 (συνέχεια της απόφασης 7 / 14-4-2020)

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η ΠΑΣΙΑΜΕΙ, (που ιδρύθηκε ως ΕΝΙΑΜΕΙ το 1988) είναι το παλαιότερο Σωματείο του χώρου της Μουσικής εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. της τέθηκε στην διάθεσή σας από την αρχή της θητείας σας.

Μετά το διάγγελμα της 28/4/2020 του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις σημερινές εξαγγελίες της Υπουργού Εθνικής Παιδείας κυρίας Νίκης Κεραμέως, σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση των πετυχημένων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον Κορωνοϊό, σας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή, για να σας υπενθυμίσουμε ότι ο χώρος της Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, και ειδικά της Μουσικής Εκπαίδευσης με 55.000 σπουδαστές, και χιλιάδες καθηγητές, περιμένει από εσάς αναλυτική ενημέρωση για την σταδιακή άρση των μέτρων και το άνοιγμα των μουσικών εκπαιδευτηρίων της χώρας, οδηγίες για την ασφαλή επαναλειτουργία μας, και μέτρα για την ασφάλεια των σπουδαστών μας.

Από την στιγμή που το Υπουργείο Υγείας κρίνει ότι από 11 Μαΐου μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αποκλεισμού και στην εκπαίδευση, αιτούμεθα:

  1. Άμεση επανέναρξη από την Δευτέρα 11 Μαΐου των ατομικών μαθημάτων μουσικής στα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές της χώρας, άσχετα από την ηλικία του μαθητή, θυμίζοντάς σας πως τα περισσότερα μαθήματα στα ΑΜΕΙ γίνονται σε ευάερες αίθουσες, παρουσία ενός (1) καθηγητή και ενός (1) μαθητή, άρα είναι εξ’ ορισμού τα πιο ασφαλή μαθήματα.
  2. Παράταση του παρόντος σχολικού έτους μέχρι την 31 Ιουλίου και την έναρξη του νέου σχολικού έτους από την 1 Σεπτεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχοντας εντατική διδασκαλία, θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε επαρκώς τα χαμένα μαθήματα.
  3. Πραγματοποίηση των Προαγωγικών αλλά κυρίως των Απολυτηρίων εξετάσεων τον Ιούλιο. Σε περίπτωση που το κρίνετε σκόπιμο, θα μπορούσαμε να δεχτούμε την μεταφορά μερικών Απολυτηρίων εξετάσεων ταυτόχρονα με τις Συμπληρωματικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου (μόνο ως προαιρετική και εναλλακτική λύση).
  4. Παράταση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων / εγγράφων κλπ είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με εγκύκλιο σας. 
  5. Εξέταση άμεσα και υλοποίηση των οικονομικών αιτημάτων μας, ώστε να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε γρηγορότερα, με δεδομένη και την απώλεια μαθητών που θα έχουμε λόγω της συγκυρίας.

Το Δ.Σ. της ΠΑΣΙΑΜΕΙ είναι στην διάθεσή σας για κάθε μορφής διάλογο τηλεφωνικό, διαδικτυακό ή δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μέχρις ότου η προσωπική επαφή καταστεί και πάλι ασφαλής.

Όταν η κρίση του Κορωνοϊού παρέλθει, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μαζί σας τον αγώνα για την ανασυγκρότηση της Μουσικής Παιδείας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Διαβάθμιση των ΑΜΕΙ και των Απολυτηρίων τίτλων τους.

Με τιμή,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                         Πατσέας Μιχάλης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:                Παρασκευόπουλος Ανδρέας
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Παριανός Πέτρος
ΤΑΜΙΑΣ:                                 Μοντίνου Μαρία
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧ:   Τερτίπη Χριστίνα
ΜΕΛΟΣ:                                 Οικονόμου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ:                                 Λιγνός Τιμόθεος