Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα,
Προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη,
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση,
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Στυλιανή Μενδώνη
Θέμα: Οικονομικά αιτήματα και άλλα ζητήματα σχετικά με τη επιβίωση
των Ωδείων και Μουσικών Σχολών κατά την περίοδο της τρέχουσας πανδημίας.
Αποφάσεις Δ.Σ. 8 / 15-4-2020 και 9 / 27-4-2020
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Αξιότιμη κυρία Υπουργέ.
Τα 601 Ιδιωτικά Ωδεία και Μουσικές Σχολές, όσο και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτά, είναι καταδικασμένα σε αναστολή λειτουργίας δύο μηνών, η οποία όμως είναι πιθανόν να επεκταθεί μέχρι τους νεκρούς οικονομικά μήνες του καλοκαιριού. Καθώς εισπράττουμε τα δίδακτρα σε μηνιαίες συνήθως δόσεις, και συνήθως με καθυστέρηση, υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε χωρίς κανένα εισόδημα έως και για 7 μήνες, ενώ τα ενοίκια, τα γενικά έξοδα, ΔΕΚΟ, τα τέλη και οι φόροι θα είναι απαιτητά! Είναι επίσης δυστυχώς πιθανό να υπάρξει και δεύτερη περίοδος αναστολής λειτουργίας κατά το επόμενο σχολικό έτος. Η Κυβέρνηση καλείται να λάβει σοβαρά υπ’ όψη της την ιδιαιτερότητα της μουσικής εκπαίδευσης, και να προβεί σε σοβαρά οικονομικά μέτρα, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο εκατοντάδων Α.Μ.Ε.Ι. και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από εργαζόμενους εξειδικευμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να στραφούν σε άλλες εργασίες.
Προτάσεις για οικονομική ενίσχυση Ωδείων – Μουσικών Σχολών (ΚΑΔ 85.52)
- Η ΠΑΣΙΑΜΕΙ εκφράζει την ικανοποίηση της για την μερική ανταπόκριση της Κυβέρνησης στο αίτημα το οποίο εκφράσαμε με την από 07/04/2020 επιστολή μας προς το Οικονομικό επιτελείο της, καθώς με την ΓΔΟΥ 89/25.4.2020 διευρύνατε τους δικαιούχους του επιδόματος 800 € σε επιχειρήσεις που έχουν «μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους». (1α) Για την αποφυγή αδικιών, παρακαλούμε, φροντίσετε να υπάρξει σχετική ερμηνευτική δήλωση ώστε ο υπολογισμός του αριθμού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις να γίνεται σύμφωνα με τις ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ). (1β) Άμεσα η Κυβέρνηση θα πρέπει να προγραμματίσει και για τον μήνα Μάιο την καταβολή ανάλογου επιδόματος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις ΑΜΕΙ (ΚΑΔ 85.52), δεδομένου των ανυπέρβλητων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε λόγω της συνέχισης αναστολής λειτουργίας μας με κρατική εντολή.
- Στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης δράσεων των ελληνικών πολιτιστικών φορέων, να προβλεφθεί η ενίσχυση των ΑΜΕΙ με επιχορήγηση μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ειλημμένες υποχρεώσεις τους και να ολοκληρώσουν χωρίς εμπόδια την τρέχουσα σχολική χρονιά.
- Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΑΜΕΙ εργάζονται με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, οι οποίες συνήθως λήγουν 30 Μαΐου – 30 Ιουνίου. Σε περίπτωση παράτασης του σχολικού έτους, είμαστε ανοιχτοί στην αυτόματη παράταση αυτών των συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν πρέπει να λογιστούν ως «απολύσεις», οι οποίες «απαγορεύονται» σε όσους αιτηθούν οικονομική υποστήριξη (π.χ. Επιστρεπτέα Προκαταβολή).
- Να δοθεί ως επιδότηση στα ΑΜΕΙ ικανό μέρος της «επιστρεπτέας προκαταβολής.»
- Να προβλεφθεί γενναιότερη επιβολή έκπτωσης ενοικίου (τουλάχιστον 60%) με ταυτόχρονη την ελάττωση των φόρων των εκμισθωτών.
- Να προβλεφθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιόκτητων κτηρίων ΑΜΕΙ τουλάχιστον κατά 25%.
- Να προβλεφθεί απαλλαγή των επιχειρήσεων ΑΜΕΙ από Δημοτικά τέλη και Δημοτικό Φόρο από Μάρτιο μέχρι και Αύγουστο 2020.
- Να προβλεφθεί μείωση προκαταβολής φόρου των εισοδημάτων του έτος 2020 κατά 50% στην επικείμενη φορολογική δήλωση.
- Να προβλεφθεί διαγραφή όλων των χρεών που δημιουργούνται από 11 Μαρτίου έως την ημέρα που θα επανέλθουμε σε λειτουργία: Ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ, κλπ., καθώς και σημαντική παράταση του δικαιώματος άτοκης αποπληρωμής σχετικών πρότερων οφειλών του 2020.
- Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στον σύγχρονο πολιτισμό, μέρος των οποίων να διοχετευθεί στην ενίσχυση των Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
Οικονομική Ενίσχυση Καλλιτεχνικών Εκπαιδευτικών – Καλλιτεχνών
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι, η κοινότητα των Καλλιτεχνών, Καλλιτεχνικών Εκπαιδευτικών και των σχετικών Ιδρυμάτων είναι μικρή και αλληλεξαρτώμενη. Τις μέρες αυτής της κρίσης, το σύνολο των Ελλήνων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών, εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού και του θεάματος, βρίσκεται σε δεινή θέση. Όλες οι πιθανές εργασίες τους έχουν ανασταλεί. Συναυλίες, παραστάσεις, δρώμενα και μαθήματα έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο και είναι αμφίβολο αν θα αρχίσουν ξανά από τον Οκτώβριο (για να ανασταλούν πιθανόν σύντομα ξανά.) Οι εργάτες της τέχνης και του πνεύματος έχουν κατά κανόνα μεγάλη εξειδίκευση και ελάχιστες δυνατότητες ετεροαπασχόλησης. Αν η Ελληνική κοινωνία και η Ελληνική πολιτεία εκτιμά τους καλλιτέχνες της, και σέβεται το έργο τους, οφείλει να τους κρατήσει ζωντανούς και αξιοπρεπείς. Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να τους ενισχύσει άμεσα!
Κατόπιν των ανωτέρω και συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους του θέματος, (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και νομικές), είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανταποκριθείτε στα δίκαια αιτήματά μας.
Με τιμή,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πατσέας Μιχάλης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρασκευόπουλος Ανδρέας
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παριανός Πέτρος
ΤΑΜΙΑΣ: Μοντίνου Μαρία
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧ: Τερτίπη Χριστίνα
ΜΕΛΟΣ: Οικονόμου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ: Λιγνός Τιμόθεος