Η κατάσταση στα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ.

Σχετικό: Απόφαση ΔΣ.35 / 15-11-2022

Προς τον κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, Πρόεδρο, και το Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

Κοινοποίηση:

κ. Γιάννη Δ. Οικονόμου, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Τα Ωδεία και οι Μουσικές σχολές της Ελλάδας είναι εδώ κι ενάμιση αιώνα ο βασικός χώρος κατάρτισης των Ελλήνων Μουσικών. Οι απόφοιτοι μας στελεχώνουν όλα τα Μουσικά Σύνολα, τις ορχήστρες και τις χορωδίες της Ελλάδας, και συμβάλλουν στην μουσική ζωή του τόπου μας και στον Ελληνικό πολιτισμό. Για το λόγο αυτό, η νέα κρίση στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ μας αφορά άμεσα.

Η «Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση» είναι ο μοναδικός Δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας. Πληρώνεται από τον Ελληνικό λαό για να παράγει ένα ευρύ και πολύπλευρο έργο, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και Πολιτισμού. Αιχμή του δόρατος στην Πολιτιστική προσφορά της ΕΡΤ είναι τα Μουσικά της Σύνολα.

Δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες, με διάφορα οικονομικά προσχήματα, τα Μ.Σ. της ΕΡΤ έχουν αφεθεί ελλιπή και υποστελεχωμένα. Η Συμφωνική Ορχήστρα χρειάζεται περισσότερα από 100 μέλη για να λειτουργήσει σωστά. Τα 51 μόνιμα μέλη και οι 22 συμβασιούχοι οι οποίοι μάλιστα φαίνεται πως μειώνονται, δεν αρκούν για μια σύγχρονη Συμφωνική Ορχήστρα.

Η Χορωδία χρειάζεται τουλάχιστον 60 μέλη για να επιτελέσει το έργο της, και φυσικά τα 24 μόνιμα μέλη και οι 3 ή 7 συμβασιούχοι δεν αρκούν σε καμία περίπτωση.
Τα αντίστοιχα ισχύουν και για την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.

Το ΠΑΣΙΑΜΕΙ ζητάει από την ηγεσία της ΕΡΤ, να προβεί σε ανοιχτό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, να σταματήσει την συρρίκνωση των Μουσικών Συνόλων, και να προχωρήσει με γενναίες κινήσεις στην πλήρη στελέχωσή τους.

Οι συμβασιούχοι που για πολλές δεκαετίες βοηθούν το έργο των Μ.Σ. πρέπει να παραμείνουν στην θέση τους, και οι υπόλοιπες κενές θέσεις πρέπει να προκηρυχτούν με διαυγείς διαδικασίες.

Οι αμοιβές των μουσικών πρέπει να αναδιαρθρωθούν, ώστε να ανταποκρίνονται σε αμοιβές εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, με πολυετείς σπουδές και επίπονη προετοιμασία.

Οι ορχήστρες και η χορωδία της ΕΡΤ είναι τα στολίδια της, και μπορούν να παίξουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην εξωστρέφεια της, και στην προσφορά της στον Πολιτισμό.

Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε ότι το συνολικό κόστος για όλα τα παραπάνω είναι ένα ασήμαντο κλάσμα του προϋπολογισμού της ΕΡΤ. Σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα δράση όχι μόνον για την αποκατάσταση πιθανών αδικιών, αλλά και για την ανασυγκρότηση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ όπως αξίζει στην Ελλάδα.

 

Το Δ.Σ. του ΠΑΣΙΑΜΕΙ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                         Πατσέας Μιχάλης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:                Παρασκευόπουλος Ανδρέας
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Παριανός Πέτρος
ΤΑΜΙΑΣ:                               Μοντίνου Μαρία
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧ:   Τερτίπη Χριστίνα
ΜΕΛΟΣ:                                 Οικονόμου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ:                                 Τσεκούρα Καίτη