Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων Ωδείων & Μουσικών Σχολών

Σχετική απόφαση ΔΣ.24 / 24-05-2021

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την τρέχουσα περίοδο οι επιχειρήσεις του κλάδου μας (Πολιτιστική Εκπαίδευση – ΚΑΔ 85.52) και την αναγκαιότητα στήριξής τους από την πολιτεία.

Όπως γνωρίζετε, παραμείναμε κλειστοί με κρατική εντολή για μεγάλο χρονικό διάστημα, από 3.11.2020 έως 16.05.2021, δηλαδή σχεδόν καθ΄ όλο το σχολικό έτος 2020 – 2021. Ήδη στην πράξη βλέπουμε ότι, ελάχιστοι σπουδαστές επανέρχονται για το μικρό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Η στήριξη που μας παρείχατε μέχρι σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τις αναστολές συμβάσεων, τα μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια κλπ., ήταν σημαντικότατη για την επιβίωση των εκπαιδευτηρίων μας.

Όμως με έκπληξη είδαμε ότι ανακοινώσατε ενισχύσεις μη επιστρεπτέες τόσο για μεγάλους κλάδους (εστίαση, τουρισμό) όσο και για μικρότερους κλάδους (γυμναστήρια, παιδότοπους), χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για τον δικό μας κλάδο, ο οποίος επαναλειτούργησε μόλις την 17.05.2021 με πολύ σημαντικούς περιορισμούς.

Πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης δικαιούται και η πολιτιστική εκπαίδευση αντίστοιχη ενίσχυση, καθώς εν προκειμένω συντρέχουν και οι παρακάτω ειδικές περιστάσεις:

  1. Σύντομα λήγει το σχολικό έτος και, μέχρι την επανέναρξη εγγραφών στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα βρεθούμε σε πραγματικά δυσχερή θέση να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας, με τα έξοδα και τις υποχρεώσεις να τρέχουν ανελλιπώς (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αμοιβές διοικητικού προσωπικού κ.ά.).
  2. Εκ των πραγμάτων, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αποκλεισμένοι από τις ενισχύσεις των προγραμμάτων για τις συνέπειες του Κορωνοϊού, που υλοποιούν οι Περιφέρειες για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τέθηκε ως διάστημα αναφοράς και σύγκρισης το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου του 2019 με το αντίστοιχο του 2020, οπότε και ενέσκηψε η υγειονομική κρίση. Οι δικές μας επιχειρήσεις όμως ήταν από τις πρώτες που έκλεισαν και παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020, και συγκεκριμένα από 11.03.2020 έως 18.05.2020, οπότε και άνοιξαν, πάλι με περιορισμούς. Κατανοούμε πως η πολιτεία δεν μπορούσε τότε να προβεί σε εξατομικευμένη μελέτη και θέσπιση ειδικών προγραμμάτων για κάθε κλάδο. Όμως, το γεγονός ότι στα προγράμματα των Περιφερειών δεν συνυπολογίστηκε ο Μάρτιος του 2020, κατά τον οποίο οι επιχειρήσεις μας είχαν μηδενικά έσοδα, ενώ συνυπολογίστηκε ο Ιούνιος, κατά τον οποίο είχαν κάποια έσοδα, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πλειονότητας των επιχειρήσεων του κλάδου μας από τα προγράμματα αυτά. Αφενός η ενίσχυση αυτή δεν αφορά το διάστημα από 3.11.2020 έως 16.05.2021, αλλά τις συνέπειες της πρώτης καραντίνας, αφετέρου η πραγματικότητα δείχνει ότι η πολιτεία έχει πλέον την εμπειρία να διακρίνει ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο και εξακολουθούν να πλήττονται και να θεσπίζει ειδικά προγράμματα γι’ αυτούς (όπως εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι).

Πραγματικά το μόνο που επιθυμούμε είναι να επανέλθουν όλα στην κανονικότητα και να είμαστε σε θέση με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους να έχουμε πάλι «ζωντανά» τα εκπαιδευτήρια, τους μαθητές μας, τους καθηγητές μας και όλο το προσωπικό στη θέση του. Χρειαζόμαστε όμως σίγουρα μέχρι εκείνη τη στιγμή τη βοήθεια της πολιτείας, τουλάχιστον κατ’ ισομοιρία με άλλους κλάδους. Άλλωστε, είμαστε σημαντικότατο κομμάτι του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και  δη, οι μόνοι Αναγνωρισμένοι από το κράτος ιδιωτικοί φορείς ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

  1. Στήριξη μέσω της συμπερίληψής μας σε Πρόγραμμα Επιδότησης για Κίνηση – Επανεκκίνηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεών μας, με αντικείμενο τη λήψη επιδοτούμενου μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, αντίστοιχου με αυτά της εστίασης, των γυμναστηρίων και των παιδότοπων. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να λαμβάνει ως διάστημα αναφοράς τουλάχιστον το χρονικό διάστημα από 3.11.2020 έως 16.05.2021, κατά το οποίο οι επιχειρήσεις μας παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή, καθώς και να λαμβάνει υπόψη τις εξής ειδικές περιστάσεις: (α) το ότι από 17.05.2021 που ανοίξαμε παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί στη λειτουργία μας, καθώς επιτρέπονται μόνο τα ατομικά μαθήματα και εξακολουθούν να απαγορεύονται τα ομαδικά, (β) το ότι υπολείπεται μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους κατά το οποίο ελάχιστοι σπουδαστές επανέρχονται και (γ) το ότι οι επιχειρήσεις μας δεν θα έχουν έσοδα, παρά μόνο έξοδα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
  2. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα έως και τον Αύγουστο 2021.

Με εξαιρετική τιμή,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                         Πατσέας Μιχάλης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:                Παρασκευόπουλος Ανδρέας
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  Παριανός Πέτρος
ΤΑΜΙΑΣ:                               Μοντίνου Μαρία
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧ:   Τερτίπη Χριστίνα
ΜΕΛΟΣ:                                 Οικονόμου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ:                                 Λιγνός Τιμόθεος