Την Παρασκευή 22 Μαΐου το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού επίσημη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με το Προεδρείο του ΠΑΣΙΑΜΕΙ.
Παρευρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης κα Αγγελική Σγούρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΑΜΕΙ κ. Πέτρος Παριανός, ο οποίος και οργάνωσε την συνάντηση, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΑΜΕΙ κ. Μιχάλης Πατσέας.
Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διεξοδικά τα αιτήματα της 12ης συνεδρίασης (21/5) του Δ.Σ. του ΠΑΣΙΑΜΕΙ.
Σχετικά με τα θέματα της επαναλειτουργίας των ΜΕΙ, η Υπουργός επανέλαβε ότι προτείνει ακόμα μία φορά την πλήρη λειτουργία τους, περιμένοντας πολύ σύντομα την σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Υποσχέθηκε βοήθεια μεσολάβησης στα Οικονομικά Υπουργεία, ώστε να διορθωθούν λάθη που εμποδίζουν τα ΜΕΙ να επωφεληθούν από τα οριζόντια μέτρα ενίσχυσης.
Οι καθηγητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών εντάσσονται στο «μητρώο καλλιτεχνών». Το ΠΑΣΙΑΜΕΙ θα συμβάλλει στην διόρθωση και στον εξορθολογισμό του. Οι επαφές μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου και του ΠΑΣΙΑΜΕΙ θα συνεχιστούν.
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Στυλιανή Μενδώνη
Κοινοποίηση:
Προς τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη
Θέμα: Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη (22-05-2020)
Σχετική Απόφαση Δ.Σ. 12 /21-05-2020
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε αμέσως το αίτημα μας για συνάντηση με το Προεδρείο του Δ.Σ. του ΠΑΣΙΑΜΕΙ. Από την πρώτη στιγμή σας ενημερώσαμε πως το Σωματείο μας είναι πάντα στην διάθεσή σας για να σας κρατάει ενήμερη, με ειλικρινή και επιστημονικό τρόπο, για τα τεκταινόμενα και τα προβλήματα της Μουσικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Την στιγμή αυτή κυριαρχεί στην πατρίδα μας και σε όλον τον κόσμο ο αγώνας για την καταπολέμηση της μάστιγας του Κορωνοϊού. Είμαστε ανακουφισμένοι που φαίνεται πως ξεπεράσαμε την πρώτη φάση με επιτυχία. Οδεύοντας στην σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας, ο χώρος των Μ.Ε.Ι., δηλαδή των Ωδείων και των Μουσικών Σχολών, είναι από τους πλέον ταλαιπωρημένους και αδικημένους. Ελπίζουμε πως, μετά την συνάντηση μας αυτή, θα μπορέσετε να μας βοηθήσετε να ορθοποδήσουμε και να επιστρέψουμε στο ύψιστο λειτούργημα μας, της παροχής Μουσικής Παιδείας στα Ελληνόπουλα.
Α. Θέματα λειτουργίας Μ.Ε.Ι κατά την κρίση του Κορωνοϊού
Α1. Παρακαλούμε να ενημερώσετε με ακρίβεια την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας για τον τρόπο λειτουργίας των Μ.Ε.Ι. ώστε να μπορούν να εκδώσουν σωστές οδηγίες, έτσι ώστε να επιτρέψουμε σε πλήρη λειτουργία από 1ης Ιουνίου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα μαθήματα μας είναι (κατά κανόνα) ατομικά, ένας μαθητής με έναν καθηγητή, άρα μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε μάθημα και σε παιδιά μικρότερα των 11 ετών, καθώς δεν συναναστρέφονται με άλλους συνομήλικους στο Ωδείο. Μπορούμε να λάβουμε αυξημένα μέτρα ασφαλείας ώστε να αρχίσουν και τα μαθήματα πνευστών, κρουστών οργάνων καθώς και του τραγουδιού. Δεν ζητάμε να ξεκινήσουμε τα ομαδικά μαθήματα χορωδίας, σολφέζ, μελοδραματικής κλπ.
Α2. Η παράταση του διδακτικού έτους μέχρι 31 Ιουλίου, σας είχαμε ζητήσει να αποτελεί δυνατότητα των Μ.Ε.Ι., και όχι υποχρέωση. Παρακαλούμε να ενημερωθεί το Υπουργείο Εργασίας σχετικά.
Α3. Παρακαλούμε να δοθεί η δυνατότητα στους σπουδαστές που ήδη έχουν προταθεί μέσα στις νόμιμες προθεσμίες για τις απολυτήριες εξετάσεις Ιουνίου, να λάβουν μέρος σε (έκτακτες) απολυτήριες εξετάσεις μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 εφόσον δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.
Α4. Παρακαλούμε να δοθεί παράταση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων / εγγράφων κλπ. είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με απλή εγκύκλιο σας.
Β. Αιτήματα οικονομικής φύσης
Β1. Παρακαλούμε να δοθεί ενίσχυση ποσού 3.000 € σε κάθε Μ.Ε.Ι., στα πλαίσια του Σχεδίου Αναπτυξιακών Μέτρων και Νέων Δράσεων του ΥΠΠΟΑ.
Β2. Παρακαλούμε να διερευνηθεί τρόπος ώστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, να δοθεί Voucher ετησίου ποσού 900 € στους σπουδαστές ΜΕΙ, επιπέδου Ανωτέρας, για τη κάλυψη μέρους των διδάκτρων, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Μ.Ε.Ι. κατά τη νέα σχολική χρονιά. Μέσω της δράσης αυτής, ικανοποιούνται σπουδαστές, καθηγητές και Μ.Ε.Ι, ελέγχεται η παραπαιδεία, και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας των καθηγητών.
Β3. Παρακαλούμε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των Μ.Ε.Ι. με υλικοτεχνική υποδομή, ώστε σε περίπτωση δεύτερου κύματος από Σεπτέμβριο 2020, να είμαστε σε θέση να συνδράμουμε τους μαθητές διαδικτυακά.
Β4. Παρακαλούμε να εξηγήσετε στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας: Εποχιακή εργασία, διδακτικό έτος, μεγάλος αριθμός ωρομίσθιων καθηγητών με λίγες ώρες, λόγω των πολλών ειδικοτήτων. Τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές σχεδόν κατά κανόνα δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις:
Β4α. Να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα της ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το μεγαλύτερο μέρος της να είναι μη επιστρεπτέο.
Β4β. Να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου κατά 40% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, σύμφωνα με το από 20.05.2020 κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει τη ρύθμιση αυτή για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Γ. Θεσμικά Αιτήματα
Γ1. Το μεγαλύτερο θεσμικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η Μουσική εκπαίδευση της Ελλάδας είναι η έλλειψη διαβάθμισης των Αναγνωρισμένων Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Απολυτηρίων Τίτλων Σπουδών τους, το οποίο προκαλεί χρόνιες εργασιακές στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος των Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
Παρακαλούμε την Υπουργό να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία για την δημιουργία σχετικής επιτροπής, στην οποία είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε με τους ειδικούς μας. Θα ήταν ευχής έργον να ορίσει άμεσα έναν υπεύθυνο εμπιστοσύνης της, με τον οποίο θα μπορούσαμε να αρχίσουμε την σχετική προεργασία. Θυμίζουμε στην αξιότιμη κυρία Υπουργό ότι περισσότεροι από 55.000 σπουδαστές, πολλές χιλιάδες καθηγητές και δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι των Αναγνωρισμένων Μ.Ε.Ι. ανήκουν στην δική της δικαιοδοσία. Ας μην αφήσει την πρωτοβουλία στο Υπουργείο Παιδείας, κύκλοι του οποίου συστηματικά απαξιώνουν το έργο μας.
Γ2. Συγχαίρουμε τέλος την Υπουργό για την πρωτοβουλία της να οργανώσει «Μητρώο Καλλιτεχνών». Είναι ευνόητο ότι πρέπει άμεσα να προβλεφθεί η κατηγορία «Καθηγητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών». Τόσο η ΠΑΣΙΑΜΕΙ όσο και ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών» (ΠΑ.Σ.ΑΠ.Ω.Μ.ΣΧ.) είναι στην διάθεσή σας για τον εξορθολογισμό των ειδικοτήτων.
Με τιμή,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πατσέας Μιχάλης
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παριανός Πέτρος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρασκευόπουλος Ανδρέας
ΤΑΜΙΑΣ: Μοντίνου Μαρία
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜ.ΣΧ: Τερτίπη Χριστίνα
ΜΕΛΟΣ: Οικονόμου Γεώργιος
ΜΕΛΟΣ: Λιγνός Τιμόθεος